".....най-далечното разстояние, което изминава, е между вчера и днес; най-голямото приключение е разглеждането на стари снимки. Повествователният ритъм е бавен, даже протяжен и повторителен – като сезоните на природата, с която се търси съзнателна аналогия; любителят на приключенски романи бързо ще се отегчи и ще замине на кино. Вместо това, обаче, текстът предлага друг вид пътешествие, което героинята му извършва, докато си седи у дома. Това е приключението да пътуваш из себе си, напред и назад във времето, наречено човешки живот, да издърпваш нишки от кълбото на сплетените спомени, да тъчеш образа на съдбата си...."Милена Кирова, в. "Култура"

СИЛВИЯ ЧОЛЕВА

Silvia Choleva

Силвия Чолева е родена през 1959 г. в София. Завършила е специалност Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

Издала е осем книги: “Детето на глухонемите” (1993), “Вход” (1996), “Отиване Връщане” (1997), “Внимателно” (2001, ИК "Жанет 45"), “Зими и лета” (2001, ИК "Жанет 45"), "Писма" (2007, ИК "Жанет 45"), "Картички" (2007, ИК "Жанет 45"), "Зелено и златно" (2010, ИК "Жанет 45"), "Гошко" (2013, ИК "Жанет 45"), "От небето до земята" (2015, ИК "Жанет 45"),

ППрез 2002 печели Националната награда за поезия "Иван Николов" за "Внимателно". Отделни нейни творби са превеждани на гръцки, сръбски, чешки, словенски, литовски, норвежки езици. Участвала е в поетическа олимпиада в Стокхолм, на фестивали на поезията в Литва и Словения. Редактира и издава заедно с поета Иван Теофилов знаковото списание за съвременна българска литература "Сезон", което спира през 2003 г. поради липса на средства. Работи в програма "Хр. Ботев" на БНР, където води предаване за култура. Преподава "Писане на есе" в НБУ. Печата текстове в културната периодика - "Литературен вестник" и "Култура", води колонка във в. "Стършел", рубриката за книги на сп. "Егоист", редактор е в "Алтера" - списание за пол, език и култура. На София филм фест (2005) дебютира като сценарист с късометражния филм "Майка ми" на режисьорката Светла Цоцоркова. Живее в София. Омъжена, с две деца.

През 2002 печели Националната награда за поезия "Иван Николов" за "Внимателно". Отделни нейни творби са превеждани на гръцки, сръбски, чешки, словенски, литовски, норвежки езици. Участвала е в поетическа олимпиада в Стокхолм, на фестивали на поезията в Литва и Словения. Редактира и издава заедно с поета Иван Теофилов знаковото списание за съвременна българска литература "Сезон", което спира през 2003 г. поради липса на средства. Работи в програма "Хр. Ботев" на БНР, където води предаване за култура. Преподава "Писане на есе" в НБУ. Печата текстове в културната периодика - "Литературен вестник" и "Култура", води колонка във в. "Стършел", рубриката за книги на сп. "Егоист", редактор е в "Алтера" - списание за пол, език и култура. На София филм фест (2005) дебютира като сценарист с късометражния филм "Майка ми" на режисьорката Светла Цоцоркова. Живее в София. Омъжена, с две деца.


Така в „Зими и лета“ усещането за безвремие води към вечното време на скептичната и парадоксална източна мъдрост. Тук с изострен страдалчески патос се размишлява върху широк кръг от битови, етични, естетически явления, чиято концентрична кръговост се начупва от неспокойното съзнание. Изход от безпътствата на модерната цивилизация се търси в своеобразно ново Дао.